Home

Aantal bezoekers

mod_vvisit_counterVandaag27
mod_vvisit_counterGisteren186
mod_vvisit_counterDeze week213
mod_vvisit_counterDeze maand1596
mod_vvisit_counterAltijd340504

Raamposter bestellen

Heeft u nog geen raamposter ontvangen?

Klik dan hieronder om een gratis raamposter te bestellen:

poster_bestellen_3d

 


Realisatie website:
EZ Webdesign - EaZy to use websites & software
'Luchtvervuiling Ringweg Zuid Groningen gevaar voor kinderen' Afdrukken
dinsdag 17 juni 2014 19:59

logo-ringweg-zuidKinderarts Pieter Sauer van het UMCG roept de Groninger gemeenteraad en Provinciale Staten op de huidige plannen voor de Groningse Ringweg Zuid af te blazen. In een open brief die ook is ondertekend door het Longfonds, spreekt hij zijn zorgen uit over de gevolgen van de plannen voor de gezondheid van kinderen. Sauer wijst op recente studies waarin staat dat bij kinderen die tot 500 meter van een snelweg wonen een verhoogd aantal luchtwegklachten en verergering van astma is vastgesteld. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen van moeders die woonachtig zijn in de buurt van een snelweg een lager geboortegewicht hebben. Dat leidt tot een verhoogd risico op longproblemen op latere leeftijd.

 

Strengere normen
logo-ringweg-zuid4De lokale zender RTV-Noord (klik hier) meldt: De kinderarts vindt het 'volstrekt noodzakelijk' niet te kijken naar de huidige fijnstofnormen, maar naar de te verwachten normen over tien tot dertig jaar. 'Alle studies wijzen erop dat de normen strenger zullen worden om recht te doen aan gezondheidsrisico's. Daar moet je als stad en provincie rekening mee houden. In een straal van 300 meter van de aan te leggen weg bevinden zich zestien scholen, acht kinderdagverblijven en vier zorginstellingen.'

 

Sauer en het Longfonds roepen op nieuwe plannen te ontwikkelen waarbij de blootstelling aan fijnstof zoveel mogelijk wordt beperkt.

 

 

Het Longfonds vindt dat gevoelige bestemmingen niet binnen 300 meter van een snelweg en 50 meter van een provinciale weg of drukke stadsweg (met meer dan 10.000 voertuigen per etmaal) gebouwd moet worden (website Longfonds, klik hier).

 

Wat het Longfonds betreft geldt dat ook andersom: bij de aanleg van een drukke verkeersweg moet het gezondheidsaspect zorgvuldig meegewogen worden. Voor de omwonenden en zeker ook voor de gevoelige bestemmingen die dan dicht bij de rondweg komen te liggen.

 

Roet en blootstelling

In Nederland wordt er bij bouwprojecten gekeken naar de normen voor fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2). De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat deze stoffen niet de beste indicator zijn voor de gezondheidseffecten. Roet is een betere maat. Daar zijn nog geen normen voor. Toch zijn er al gemeenten die ook de concentratie roet meten en meewegen. Het Longfonds vindt dat erg verstandig.


Het Longfonds vindt het belangrijk dat ook de blootstellingsgegevens van een bouwproject bekend zijn. Hoeveel mensen worden blootgesteld aan hoge concentraties luchtvervuiling, zoals roet? De GGD kan adviseren om die blootstelling in te perken.

 

Het Longfonds roept Rijkswaterstaat, de Provincie Groningen en de gemeente Groningen op om gezondheid voorrang te geven in de plannen rond de zuidelijke Ringweg rond Groningen. Zodat omwonenden en schoolkinderen niet ziek worden van vieze lucht. Tot zover het Longfonds.

 

Laatst aangepast op dinsdag 17 juni 2014 20:11